Méhviasz

A méhviasz előállítása

A méhviasz a méhek által a lépek építésénél használt anyag, melyet saját váladékaikból állítanak elő. Ez a viaszanyag nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően jól alkalmazható természetes építő- és dekorációs anyagok (fa, parafa, máz nélküli kerámia stb.) nedvesség és szennyeződés elleni védelmére.

Évezredek óta ez a legismertebb és legszélesebb körben használt, nemes, állati eredetű, természetes viasz. Ezt az anyagot apró pelyhek formájában a dolgozó méhek állítják elő viaszmirigyeikben. Kezdeti fázisában a méhviasz teljesen átlátszó, majd a viaszt rágásukkal a méhek képlékennyé teszik, ekkor már fehér színt kap.

A viasz, mint anyagcseretermék előállítása bizonyos feltételekhez van kötve: a méhcsaládnak fiatalnak és erősnek, az anyának szaporának, a kaptárban a hőmérsékletnek 30-35 Celsius fok között kell lennie, és a kaptárban szabad hely kell, hogy a méhek rendelkezésére álljon.

A méhviasz színe

Az ismert sárgás-barna színt pedig a pollenekben található olajok és a propolisz hatására nyeri el.

A viasz, annak ellenére, hogy a méh mirigyváladéka, a méhek látogatta virágok által kiválasztott anyagokat is tartalmaz. Ezért akáchorás idején a viasz fehér, a napraforgóhordás idején inkább sárga, máskor a növényfaj szerint vöröses, zöldes, vagy más jellegzetes színű.

méhviasz

 

A méhviasz gyógyhatása

A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melyek hatása az idő múlásával sem csökken.

Ez a természetes viasz kb. 85 %-ban keveréke a cerotinsavnak és myricinnek, amely hasonló a zsírokhoz, de nem tartalmaz glicerint.

A cerolein tartalmán túl az A vitamin és a lágyító, hegképző és gyulladásellenes hatású baktériumfejlődést gátló színes anyagok és más – eddig kevésbé tanulmányozott – növényekből származó anyagok kölcsönzik és a méhek által termelt anyagokkal együtt fejtik ki a viasz gyógyhatását. 

A viaszt a legrégibb idők óta használják fertőzött sebek és bőrbajok kezelésére, a gyógyszeriparban régebben, mint tapaszt is alkalmazták. Mára már az olcsóbb, tömegesen előállítható – gyógyhatásában a méhviaszt meg sem közelítő – ipari változatok az elterjedtebbek. A viaszt használják még más méhészeti vagy gyógyszeripari termékekkel együtt kenőcsök és krémek készítéséhez. A természetes gyógymódok reneszánszával a méhviasz iránti kereslet ismét egyre nő.

Méhviasz alapú természetgyógyászati termék a sodort méhviasz gyertya, mely mérete szerint lehet testgyertya, vagy fülgyertya. Külön természetgyógyászati ág foglalkozik az ezzel kapcsolatos gyógyászattal.

MÉZES TERMÉKEINKET ITT TALÁLHATJA