A kifejezés a görög Apis (méh) és Terapia (gyógyítás) szavak összevonásával keletkezett.

APITERÁPIA JELENTŐSÉGE, TÖRTÉNETE

Az apiterápia a méhészeti termékek – méz, virágpor, propolisz, méhpempő, méhméreg – gyógyító célú felhasználását jelenti.

Ezek a méhek által előállított termékek koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait, a méhek anyagcsere termékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését.

Az apiterápia – a mézgyógyítás története az ősidőkre nyúlik vissza, az ember már akkor felismerte a méhek hasznos voltát és az általuk előállított termékek jótékony hatását.

Már az ókori Egyiptomban és Kínában is fejlett volt a mézfeldolgozás, Görögországban pedig az istenek ajándékának tekintették eme nemes nedűt. Mindamellett ételeket és italokat is készítettek belőle, illetve ízesítésre is használták édessége miatt.

A méhészeti termékek fogyasztásáról és egyéb felhasználásáról számos írásos emlék tesz tanúbizonyságot. Elnevezése későbbi időkből származik, az apis – méh – és a terápia szó összetételéből született meg az apiterápia kifejezés.

MÉZ JÓTÉKONY HATÁSAI

A méz a természetben fellelhető egyik legtökéletesebb tápanyagunk. Mintegy 190 féle olyan aktív tényezőt tartalmaz ugyanis, amire az emberi szervezetnek szüksége van: 11 féle vitamint (C, B-komplex, D, E, K, Béta-karotin), több tucatnyi ásványi anyagot (K, Ca, P, S, CI, Mg, Cu, Mn, Zn, Co, Se, Cr, Ni, Si, stb.), 19 féle aminosavat, szénhidrátokat (monoszaharidokat, disaharidokat, keményítőket), fehérjéket, enzimeket (kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz,stb.) , biotint, hormonokat, szőlő és gyümölcscukrot, stb.
A méz jótékony hatása a szív- és érrendszeri betegségek esetében is kimutatható. Az allergiaszezon előtti időszakban tartott mézkúra csökkenti az irritáció tüneteit.

• Vírus– és baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva kiváló segítség a felső légúti megbetegedéseknél (pl. mandulagyulladás kezelése mézzel) és szájbetegségeknél (pl. garatgyulladás kezelése mézzel).
• A sötétebb színű mézekben lévő zsírsavak hatásos kiegészítői a kerengési betegségek, trombózis, arthritis, nőgyógyászati betegségek ( sérülések és gombás megbetegedések kezelésének.
• A méz elősegíti a vérképződést.
• Kitűnő segítség az alvászavar, a stressz és a fejfájás kezelésére. Érdemes kipróbálni este lefekvés előtt a meleg mézes tejet. Garantáltan meghozza az édes álmot.
• A méz flavonoid tartalmának köszönhetően bizonyítottan gyulladásgátló hatású. Jól alkalmazható sebkezelésben, hiszen úgy csökkenti a duzzadásokat, vörösödéseket, hogy nem tesz kárt az egészséges kötőszövetekben. A méz hatására gyorsabban szívódik fel a genny, hamarabb eltűnik a var és az elhalt szövet. Serkenti ezen kívül az új erek, a granulációs szövet , valamint a juvenális sejtek kialakulását is. Bátran használhatjuk vágások, horzsolások és égési sérülések helyi kezelésére.
• A rendszeres mézfogyasztás fokozza a szervezet endorfin termelését.
• Segíti az emésztést, stabilizálja a gyomor savháztartását. Ülő munkát végzőknek és időseknek kifejezetten ajánlott enyhe székletszabályozó hatása miatt.
• A méz bizonyítottan fokozza szervezetünk fizikai ellenálló képességét.


CUKORBETEGSÉG

A méz és a cukor összevetéséből – az egészséget tekintve – mindenképpen a méz kerül ki győztesen. De mi a helyzet a cukorbetegekkel?

Ha cukorbeteg vagy, itt van néhány nagyon hasznos forrás a számodra:

Édes szívem [Minden, amit tudni akartál a diabetesről (és az is, amit nem)]

HáziPatika.com cikkek

Az írások az egyik legjobb hazai szakértőtől, Dr. Palik Évától származnak.

A méz egy egészségesebb alternatívája a cukornak, de ez is egyszerű szénhidrátokat tartalmaz. Mértékkel, bekalkulálva a napi szénhidrátadagba fogyasztható.
Egy jól beállított vércukor értékekkel rendelkező cukorbeteg esetén néha, kis mennyiségben természetesen beilleszthető az étrendbe a méz, de minden esetben számolni kell a szénhidrát tartalmával. 1 evőkanál méz elfogyasztása kb. 12 gramm szénhidrátot ad az étrendhez. Ám ha ügyesen válogatjuk össze az alapanyagokat, és magas rost- vagy fehérje tartalmú ételekkel fogyasztjuk, akkor lassíthatjuk a felszívódását.

A méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz) csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád-, vagy répacukor. Azt is mondhatjuk, hogy a kristálycukor édességérzete 100, a gyümölcscukoré pedig 174.
A méz 5-6 féle cukrot tartalmaz, ezeknek 85-95 %-a könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és gyümölcscukor. A mézben elenyészően kevés a nehezen emészthető, hosszú szénláncú diszacharid és polyszacharid.
A méz ugyan egészségesebb a finomított cukroknál, de cukorbeteg csak mértékkel fogyassza, mindig számolva a kalória, gramm és szénhidrát mennyiségeket.

 

Azt mondjuk Apiterápia meg mézgyógyászat, de ne vesszünk el a definíciókban, a legjobb, ha úgy tekintünk a mézre, hogy az ami:
Egy rendkívüli egészségtámogató tulajdonságokkal rendelkező, igen tápláló és nagyon finom élelmiszer.

 

MÉZES TERMÉKEINKET ITT TALÁLHATJA