Aktualitások

Aktualitások
Méhcsaládok százainak pusztulását okozza évente a nyúlós költésrothadás baktériuma.

Méhcsaládok százainak pusztulását okozza évente a nyúlós költésrothadás baktériuma.

Méhbetegségek

Amerikai nyúlós költésrothadás

 

Méhcsaládok százainak pusztulását okozza évente a nyúlós költésrothadás baktériuma.

Évente több száz méhcsalád kerül elégetésre az egyik legveszélyesebb baktérium a Paenibacillus larvae okozta betegség miatt.

A nyúlós költésrothadás a mézelő méh fiasításának régóta ismert bakteriális fertőző betegsége.

A betegséget White 1904-ben fedezte fel Észak-Amerikába, ezért korábban amerikai költésrothadásnak is nevezték. A betegség nevében szereplő „nyúlós” szó a betegség mivoltára utal: a korokózó által elpusztított álca egy idő után elfolyósodik, és nyúlós anyag válik belőle. Tovább “Méhcsaládok százainak pusztulását okozza évente a nyúlós költésrothadás baktériuma.”

Alma mézzel régi recepttár

Alma mézzel régi recepttár

Receptek

Alma mézzel – egészséges és ősi étel. Az alma gyógyító hatású növény, a méz úgyszintén. Az emberiség ősi táplálékai.

A mostani recepteket Tótfalusi Kis Miklós: Szakácsmesterségek könyvecskéje című művéből vettük.

A kolozsvári műhelyében 1695-ben készült, 1698-ban újból kiadott “Szakácsmesterségek könyvecskéje” a legrégibb, nyomtatásban is megjelent magyar nyelvű szakácskönyv. Ugyanakkor, ahogyan Tótfalusi is jelzi 1695-ös könyvének címlapján, könyve egy régebbi szakácskönyv újabb, kibővített változata. Minden idők egyik legsikeresebb magyar szakácskönyve, változatlan szöveggel, tíz újabb kiadást is megért a XVIII. században (Nagyszombaton, Kolozsváron és Kassán). A szakácskönyv sikerének több oka is lehetett.

Ahhoz a középosztályhoz szólt, amely megengedhetett magának egy gazdagabban terített asztalt, viszont nem állt módjában külön szakácsot tartani, sőt egy-egy drágább hozzávaló beszerzése is gondot jelenthetett. Az alma mézzel nem számított drága, vagy beszerezhetetlen alapanyagú ételnek, ezért a szakácskönyv bőségesen tartalmaz ilyen recepteket. A szakácskönyv korának legnépszerűbb erdélyi receptjeit tartalmazta. A közölt ételek nevének nagy részét megtalálhatjuk Apor Péter Metamorphosis Transylvaniae című művében „a régi magyar étkek” felsorolásnál. Tovább “Alma mézzel régi recepttár”

Rózsavizes mézes limonádé gyümölcsökkel

Rózsavizes mézes limonádé gyümölcsökkel

Receptek

Nyári meleg napokon érdemes kipróbálni ezt a rózsavizes limonádé változatot, mely igen egészséges is. A mellett, hogy rengeteg vitamint tartalmaz, még a szomjunkat is oltja, frissít és felüdít. Azonban ne csak a nyári hónapokra tartogassuk a fogyasztását. Tippeket adunk, hogy mely évszakban mivel lehet még finomabb ízhatást elérni! Tovább “Rózsavizes mézes limonádé gyümölcsökkel”

Édesburgonya mézzel és almával sütve

Édesburgonya mézzel és almával sütve

Receptek

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya mézzel és almával sütve egy finom változata ennek az egészséges zöldségnek.

Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen az édesburgonya mézzel kombinálva elővigyázatosságot igényel a diabéteszesek részéről.

A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Hazánkban a leggyakoribb a sárga húsú változat, de egyes helyeken árusítanak már fehér és lila húsút is. A sárga húsú változat inkább emlékeztet sütőtök ízre, mint a fehér húsú.

Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 117 kalória.

A szakemberek az édesburgonya mézzel párosítását gyógyító receptként tartják számon. Elsősorban a dagantos megbetegedések megelőzésére ajánlják a zöldség- és gyümölcskoktélnak köszönhetően. Tovább “Édesburgonya mézzel és almával sütve”

A méhészkedés története, avagy az ősrégi méz

A méhészkedés története, avagy az ősrégi méz

Méz története

A méhészkedés ősi mesterség. A méhek ma ismert fajtája is nagyon régóta létezik. 70 millió évvel ezelőtt bukkantak fel az evolúció folyamatában. Körülbelül 100 millió éve jelentek meg a zárvatermők, amelyek beporzásához a méhek tevékenysége nélkülözhetetlen. A méz gyűjtése is egyidős az emberiséggel, a méhészet legrégebbi nyoma a kőkorszakból való. A cikkünkben részletesen leírjuk, hogy az egyes kultúrnépek mire használták a mézet. Érdemes elolvasni a cikket, mert vannak rég elfeledett használati módok, melyek még ma is hasznosak lehetnek a “modern kor” embere számára.
Tovább “A méhészkedés története, avagy az ősrégi méz”

Ismerős a matyó mézeskalács vírusvideója? – Matyó Méz – Tiszta Méz

Ismerős a matyó mézeskalács vírusvideója? – Matyó Méz – Tiszta Méz

Méz története

Borsod megye nyugati oldalán, ahol a Bükk hegység beleolvad a tiszamenti síkságba, a magyarságnak egy érdekes népszigetét találjuk, a matyókat. Tarka viseletüket, de különösen színpompás hímzéseiket ma már az ország határain kívül is ismerik, különösen amióta egy Facebook videó révén a matyó mintás mézeskalács is közismertté vált. A cikkből kiderül, hogy mitől olyan különleges a Matyó Méz, melyet mi itt Szentistvánon forgalmazunk és a cifra mintás mézeskalács hogyan vált világhírűvé. A vírusvideó a cikk végén! Tovább “Ismerős a matyó mézeskalács vírusvideója? – Matyó Méz – Tiszta Méz”

Almaecet és méz kombinált alkalmazása a gyógyításban

Almaecet és méz kombinált alkalmazása a gyógyításban

Gyógyító méz

D. C. Jarvis először 1958-ban az Amerikai Egyesült Államokban írta meg a “Folk Medicine”, azaz “Népi Gyógyászat” című művét, melyet gyakorlatilag a világ minden nyelvére lefordítottak. Ebben részletesen leírja a méz, az almaecet és más természetes élelmek (így például az algák, a növényi olajok) gyógyító hatásait. Magyar nyelven a mű 1976-ban jelent meg az Apimondia Kiadó gondozásában. Most ismerkedjünk meg azokkal a kombinált receptekkel, ahol a méz és az almaecet együttes használatával lehet kitűnő egészségjavító hatást elérni.

Tovább “Almaecet és méz kombinált alkalmazása a gyógyításban”