állatbarát, méh, méhecske, Holló Méhészet, propoliszMi a propolisz?

A propolisz illatos, balzsamszerű anyag, melyet a fák rügyeiről gyűjtenek a méhek. Természetes vegyülék, 50-60 %-ban gyantaféléket és balzsamokat, 10-30 %-ban viaszt, 8-10 %-ban illóolajokat, 5 %-ban virágport és kisebb mennyiségben még számos ismert és ismeretlen anyagot tartalmaz. A méhek fertőtlenítő, tartósító, gyógyító és építőanyagként használják. Méhszuroknak is nevezik.

A propolisz tinktúra alkalmazása az egyes megbetegedéseknél:

Belső egyensúlytalanságok:

Hasznos az összes belgyógyászati gyulladásos megbetegedésnél, melyek lázas állapotokat idéznek elő a pácienseknél (napi 3*30 csepp).
A női klimax (változó kor) állapotainál egy éven keresztül alkalmazzuk az elvárt átmenet előtt napi 1*10 cseppet adagolva.
Prosztata gyulladásoknál bevált gyógyszer napi 1*30 csepp. Ezt inkább kúraszerűen, bizonyos idejig alkalmazzuk!
Magas vérnyomásnál (hypertonia) napi 1*30 cseppet szükséges beszedni a gyógyulásig.
Vese- és májgyulladásnál jó eredménnyel használható (napi 2*40 csepp). Minden második nap kihagyandó! Gyógyulásig használjuk.
Anginánál vagy katerális anginánál továbbá torokgyulladásnál, meghűlésnél szövődmények elkerülése céljából napi 40 csepp.
Gyomor- és nyombélfekélyeknél 1 dl meleg tejben 40 csepp propolisz tinktúrát adunk és éhgyomorra megisszuk.
Gyomorfájdalmaknál megiszunk 1 dl meleg vizet, melybe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is hatásos, ha napi kétszer éhgyomorra megisszuk.

Külső tünetek:

Tyúkszemeknél és bőrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre helyezzük, lehetőleg alvás előtt. Többször ismételjük. (Vigyázat: napokig a bőrkeményedés fokozottan fáj.)
Bőrdefektusoknál (övsömör, nyílt seb) melyek eltűrik az alkoholt, bedörzsöljük a megbetegedett helyeket tinktúrával. A defektek gyorsan eltűnnek. (Más esetben kenőcsbe kell reszelni a propoliszt.)
Fogfájdalmaknál egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra helyezzük. A tinktúra öreg sebre, felfekvésnél használható, ha a sebhelyet először megmossuk apróbojtorján főzettel és azután többször propolisz tinktúrával bekenjük. Rövid idő után megszűnik a vizenyősség, mikor a fájdalmas felfekvéseket és sebeket meggyógyítja.

Figyelmeztetés!

Használatakor vigyázni kell, erős, bárhova cseppen, sárgás barna foltot hagy, megfogja a bőrt, a ruhát!

Gyermekeknek is adhatjuk, de alkoholtartalmánál fogva a propolisz tinktúrát külsőleg alkalmazzuk!

MÉZES TERMÉKEINKET ITT TALÁLHATJA