A méhanyák megszületésük után még terméketlenek. Ahhoz hogy a szűzanyából párzott, petézni képes méhanya legyen többször is el kell hagynia a kaptárat hogy aztán a nászrepülés alatt minél több herével párosodjon.

A méhanya többször is kirepül nászrepülése, és alkalmanként több herével is párzik. Teszi ezt mindaddig, míg az egész életére elegendő hímivarsejtet be nem gyűjti a magtarisznyájába.  Vagyis egy méhanya élete során csak két okból hagyja el a biztonságot jelentő kaptárat:

  • nászrepüléskor
  • rajzáskor

A nászrepülésre legideálisabb idő a szélcsendes, napos meleg idő és a 11 és 17 óra közötti időszak. A nászrepülés 6-10 méter magasságban történik, így akár szabad szemmel is látható.

Az anya által kiválasztott párzási feromonanyag nagy távolságból odavonzza a heréket. A herék 250 – 500 km2-es körből érkeznek a heregyűlekező helyre.

A méhanya cikk-cakk vonalban repül, amit a párzásra kész herék „felhőméhanya párzásje” követ. A here 1m-es távolságon belül tudja csak pontosan felismeri a méhanyát. A here hátsó lábaival átfogja az anya potrohát, majd hímivarszerve becsapódik az anya fullánkkamrájába. Az aktus rövid és heves. Szétválás után a here párzószerve beleszakad, amibe aztán később a here bele is pusztul. Ezt a „dugót” hívják párzási jegynek. Ha az anya több herével is párzik egy nászrepülés alkalmával akkor a következő here fosztja meg az anyát ettől jegytől.

A nászrepülés után:

Miután az anya végleg megtöltötte magtarisznyáját amiben akár 2-6 millió hímivarsejt is lehet, többé már nem hagyja el a kaptárat nászrepülés céljából. Tudósok úgy tartják, hogy a párzáson átesett méhanya többé már nem képes kibocsátani a párzásra hívó feromonanyagot.

A párzást követő második nap után, ami a születés utáni kb. 10. nap a méhanya megkezdi a peterakást. A peterakás intenzitása függ az évszaktól, korától, időjárástól, nektárbőségtől.

Egy jól petéző méhanya, ideális hordási körülmények között akár napi 2000-2500 petét is letesz a sejtek aljára.

Ha élőben is kíváncsi vagy a méhanyára, gyere el hozzánk, ahol betekinthetsz egy méhcsalád mindennapjaiba.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük