Alma mézzel – egészséges és ősi étel. Az alma gyógyító hatású növény, a méz úgyszintén. Az emberiség ősi táplálékai.

A mostani recepteket Tótfalusi Kis Miklós: Szakácsmesterségek könyvecskéje című művéből vettük.

A kolozsvári műhelyében 1695-ben készült, 1698-ban újból kiadott “Szakácsmesterségek könyvecskéje” a legrégibb, nyomtatásban is megjelent magyar nyelvű szakácskönyv. Ugyanakkor, ahogyan Tótfalusi is jelzi 1695-ös könyvének címlapján, könyve egy régebbi szakácskönyv újabb, kibővített változata. Minden idők egyik legsikeresebb magyar szakácskönyve, változatlan szöveggel, tíz újabb kiadást is megért a XVIII. században (Nagyszombaton, Kolozsváron és Kassán). A szakácskönyv sikerének több oka is lehetett.

Ahhoz a középosztályhoz szólt, amely megengedhetett magának egy gazdagabban terített asztalt, viszont nem állt módjában külön szakácsot tartani, sőt egy-egy drágább hozzávaló beszerzése is gondot jelenthetett. Az alma mézzel nem számított drága, vagy beszerezhetetlen alapanyagú ételnek, ezért a szakácskönyv bőségesen tartalmaz ilyen recepteket. A szakácskönyv korának legnépszerűbb erdélyi receptjeit tartalmazta. A közölt ételek nevének nagy részét megtalálhatjuk Apor Péter Metamorphosis Transylvaniae című művében „a régi magyar étkek” felsorolásnál.

A recepteket a mai nyelvezethez igazítottuk a közérthetőség végett. Alapvetően elmondható, hogy cukrot a hajdani receptekben szinte egyáltalán nem használtak, legfeljebb nádcukrot, amely viszont kevéssé volt hozzáférhető, mint a méz, ezért kevesebbet is használtak belőle, mint a mézből.

Gyakran használtak mézet az alapvetően sós ételekhez is, mint például a húsételek, melyeket következő receptes cikkünkben mutatunk be.

alma mézzelNémelyik almás recept nem hétköznapi a mai ízlés szerint, viszont érdemes kipróbálni, hiszen hosszú-hosszú évszázadokon át ették elődeink, valószínűleg finom is lehetett.

Az alma igen egészséges gyógyító növényünk.

Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van.

Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt. Az alma fogyasztása e mellett csökkenti a vérnyomást, a vér koleszterin-, és zsírszintjét; stabilizálja vércukorszintet, javítja az immunrendszert, a szívműködést és a vérkeringést, erősíti az ereket, főleg a vénák gyenge falát, tisztítja a beleket, véd vastag-, és végbél daganatok ellen, erősíti a fogínyt, hatékony vérhas, hasmenés ellen (nyers pép formájában), máj-és vesebetegség ellen jótékony hatású, ízületi gyulladás és köszvény ellen is használják, rekedtség és álmatlanság ellen is javasolt.

Az alma mézzel szintén igen jótékony, hiszen ez a két gyógyító anyag együtt fejti ki a hatását.

Fogadják sok szeretettel ebből az ősi szakácskönyvből az összes alma mézzel receptet, melyet most egy csokorba gyűjtöttünk!

Almás egytálétel (régies nevén: Alma-étek)

alma mézzelHozzávalók:

6-7 db alma

3 kanál méz

3 tojássárgája

3 egész tojás

Az almákat megsütjük, majd a sült alma húsát feldarabolva (a torzsát kivéve) három kanál mézet, három tojássárgáját, és három egész tojást teszünk bele. Villával jól áttörjük az összetevőket, majd mázas cserépbe tesszük és sütőben készre sütjük.

 Héjas párolt alma (régies nevén: Egész alma)

Hozzávalók:

1 db alma

2 kanál vaj

1-2 dl bor

1-2 kanál méz

Az egész almát megmossuk, de nem hámozzuk meg. Két kanál vajban a felszeletelt héjas almát egy serpenyőben megfonnyasztjuk, majd egy kevés bort, vagy két kanál mézet öntünk hozzá, és az almával együtt megfőzzük. Melegen tálaljuk.

Almás kása

Hozzávalók:

3 db hámozott alma felaprítva kockákra

2 kanál vaj + 10 dkg extra vaj a tálaláshoz

1-2 dl bor

1-2 kanál méz

1 teáskanál nádcukor

Hámozd meg az almákat, mosd meg vízben, és a csutkáját kivéve darabold fel! Tegyed bele egy fazékba és öntsd fel a borral, tedd bele a vajat, és amikor az alma összerottyadt, akkor ízesítsd a mézzel. Amikor az étel kész, húzd le a tűzről és villával alaposan törd át. Az így elkészült ételre tegyél vajat, hogy felolvadjon, és hintsd meg 1 teáskanál nádcukorral. Tálald fel!

Almás kása II.

Hozzávalók:

6 db hámozott alma felaprítva kockákra

2 kanál vaj + 10 dkg extra vaj a tál kenéséhez

1-2 dl víz

3-4 egész tojás

1/2 kanál őrölt fahéj

1 kanál méz

1 teáskanál rózsavíz

1 teáskanál nádcukor

Az almát meghámozzuk és a csutkáját kivéve felkockázzuk. Feltesszük a vízben és a vajban főni. Ezután három vagy négy egész tojást ütünk bele, és egy kanál, vagy egy villa segítségével megtörjük, hogy ne maradjon darabos. Ezután tegyünk hozzá fél kanál őrölt fahéjat, egy kanál mézet, és egy kevés rózsavizet. Ezekkel is jól keverjük össze, majd kenjünk ki egy mázas tálat vajjal és ebbe tedd bele az elkészült almás kását, majd told a sütőbe (vagy alsó-felső sütés, vagy légkeveréses programon). Ha elkészült hints meg egy kis nádcukorral és told vissza a forró sütőbe, hogy a cukor karamellizálódjon. Tálald fel!

Régi recepttár sorozatunkat folytatjuk!

NAGY TISZTASÁGÚ MATYÓ MÉZÜNKET ITT VÁSÁROLHATJA MEG!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük