Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya mézzel és almával sütve egy finom változata ennek az egészséges zöldségnek.

Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen az édesburgonya mézzel kombinálva elővigyázatosságot igényel a diabéteszesek részéről.

A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Hazánkban a leggyakoribb a sárga húsú változat, de egyes helyeken árusítanak már fehér és lila húsút is. A sárga húsú változat inkább emlékeztet sütőtök ízre, mint a fehér húsú.

Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 117 kalória.

A szakemberek az édesburgonya mézzel párosítását gyógyító receptként tartják számon. Elsősorban a dagantos megbetegedések megelőzésére ajánlják a zöldség- és gyümölcskoktélnak köszönhetően.

Édesburgonya mézzel és almával

Hozzávalók 6 adaghoz:

60 dkg édesburgonya
1,2 dl víz
45 dkg alma
1 pohár almalé
2 evőkanál kukoricakeményítő
3 evőkanál víz
1,2 dl méz
0,8 dl búzacsíra

Fedő alatt pároljuk puhára az édesburgonyát az 1,2 dl vízben (kb. 15-20 perc), majd hámozzuk meg és hosszában szeleteljük fel ujjnyi darabokra. Rakjuk le a szeletelt édesburgonyát egy tűzáll tál aljára szép sorjában!

Borítsuk be az édesburgonyát a meghámozott, kimagozott, ujjnyi szeletekre vágott almával.

Az almalét forraljuk fel, majd a kukoricakeményítőt és a vizet összekeverve adjuk a felforralt almaléhez, majd főzzük addig, amíg átlátszó és sűrű nem lesz. Ezután adjuk hozzá a mézet.

édesburgonya mézzel

Az egész mártást öntsük az édesburgonyára és almára, majd szórjuk meg a búzacsírával.

Süssünk 180 Co-os sütőben, amíg az alma meg nem puhul (körülbelül 30-60 perc). Villával beleszúrva érezni fogjuk, hogy mikor készült el.

NAGY TISZTASÁGÚ MATYÓ MÉZÜNKET ITT VÁSÁROLHATJA MEG!

Jó étvágyat kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.